FRA

Program


A világítótorony őrzői

A világítótorony őrzői

Ez az 1922-es portugál némafilm már művészien megkomponált és hangulatosan virazsírozott képeivel is elvarázsol, de a halászfalu háttérben felbukkanó lakói olyan dokumentumértéket is kölcsönöznek neki, amit talán csak ma tudunk igazán értékelni: az egy évszázad távlatából ránk néző, naptól és széltől kicserzett arcok erejét.

Tisztelt vásárló! Tájékoztatjuk, hogy a Magyarországi Francia Intézet - mint a Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetségének keretén belül működő intézmény - tevékenysége nem tartozik a belföldi adórendszer hatálya alá, ezért a megvásárolt jegyeikről nem készül számviteli bizonylat.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 13. kedd, 18:00

Nyitottarchívumok / Filmkoncertek
A Világítótorony őrzői

Os Faroleiros, fekete-fehér portugál filmdráma, 1922, r: Maurice Mariaud, néma, portugál inzert, magyar, angol felirat, 80’Rendező: Maurice Mariaud |Forgatókönyvíró: Maurice Mariaud |Operatőr: Victor Morin |Szereplők: Maurice Mariaud, Castro Neves, Abegaida de Almeida, Maria Sampaio, Sofia Santos, Sebastião Ribeiro

Egy kis portugál halászfaluban – melynek lakói istenként félik a tengert, hiszen a megélhetésüket köszönhetik neki és az életük múlik rajta – éldegél Rosa. Édesanyja már korábban meghalt, és egy nap az apja sem tér vissza a tengerről. Az árva lányt João Vidal, a világítótorony őre fogadja be a házába, és titokban a szívébe is. Ám Rosáért segédje, az iszákos António Gaspar is epekedik. Tragikus események készülődnek a sziklás tengerparton… Ez az 1922-es portugál némafilm már művészien megkomponált és hangulatosan virazsírozott képeivel is elvarázsol, de a halászfalu háttérben felbukkanó lakói olyan dokumentumértéket is kölcsönöznek neki, amit talán csak ma tudunk igazán értékelni: az egy évszázad távlatából ránk néző, naptól és széltől kicserzett arcok erejét.

Némafilm élő zongorakísérettel

Os Faroleiros: Cinémathèque portugaise
Drame portugais, muet, 1922
Sous-titres : Hongrois, Anglais, 80'

réal: Maurice Mariaud
Intertitres: Portugais

Rosa mène une vie sans histoire dans un petit village de pêcheurs portugais, dont les habitants vénèrent la mer comme un dieu, car elle représente leur gagne-pain et leur vie en dépend. Sa mère meurt prématurément et un jour son père ne revient pas de la pêche. Le gardien du phare, João Vidal, recueille la jeune orpheline et l'aime secrètement. Mais son assistant, l'ivrogne António Gaspar, est lui aussi amoureux de Rosa. Des événements tragiques se préparent sur le rivage rocheux... Ce film muet de 1922 enchante par la composition de ses cadres et son atmosphère teintée, mais les habitants du village de pêcheurs en arrière-plan en font également un documentaire que nous ne pouvons peut-être apprécier qu'aujourd'hui: la force des visages bronzés par le soleil et le vent qui nous regardent droit dans les yeux à cent ans de distance.

Film silencieux avec musique live au piano

Ajánló


Champion mélabús vézna kisfiú, akit nagymamája, Madame Souza nevel. Kedvetlen gyermekkorában egyetlen társa Bruno, a nem túl szép, sőt ronda…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!