FRA

Program


Behula

Behula

Chand Saudagar, a gazdag kereskedő-herceg családja az istenek viszálykodását nyögi. Manasa, a kígyók istennője ugyanis el akarja érni, hogy őt imádják, a kereskedő azonban Chandi istennő elkötelezett híve. Miután nem hajlandó máshoz imádkozni, Manasa többször is kegyetlenül megbünteti a családot.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: szeptember 15. csütörtök, 20:00

Behula (Mesék Indiából)
Fekete-fehér indiai dráma, 1921
néma, francia inzert, magyar, angol felirat, 60’

Chand Saudagar, a gazdag kereskedő-herceg családja az istenek viszálykodását nyögi. Manasa, a kígyók istennője ugyanis el akarja érni, hogy őt imádják, a kereskedő azonban Chandi istennő elkötelezett híve. Miután nem hajlandó máshoz imádkozni, Manasa többször is kegyetlenül megbünteti a családot. A Behulát, amely egy népszerű bengáli legendát dolgoz fel, az indiai mozi egyik úttörő vállalata, a Madan Theatres gyártotta 1921-ben, a Pathé operatőre, Camille Legrand rendezésében. A film negatívja szerencsés módon fennmaradt Franciaországban, ennek köszönhető, hogy ma is megcsodálhatjuk ezt a filmritkaságot, amelyben Patience Cooper, az indiai mozi egyik első sztárja játssza a címszerepet.

A filmhez bevezetőt mond Pénélope Seydoux, a Pathé Alapítvány ügyvezető igazgatója
Némafilm Darvas Ferenc élő zongorakíséretével


Behula (Contes indiens) Drame indien, 1921
r: Camille Legrand,  muet
intertitres : Français, Sous-titres : Hongrois 60’

La famille de Chand Saudagar, le riche prince-commerçant, souffre de la discorde entre les dieux. Manasa, déesse des serpents, veut l'amener à la vénérer mais le commerçant est dévoué à la déesse Chandi. Après qu'il ait refusé de prier une autre, Manasa se venge terriblement sur la famille. Behula, qui s'inspire d'une légende populaire bengalie, a été produit par Madan Theatres, l'un des pionniers du cinéma indien, en 1921. Le réalisateur est Camille Legrand, directeur de la photographie de Pathé. Par un remarquable coup de chance, le négatif du film a survécu en France, grâce auquel nous pouvons apprécier cette rareté cinématographique dans laquelle Patience Cooper, l'une des premières stars du cinéma indien, joue le rôle titre.

Invitée: Pénélope Seydoux, Directrice générale, Fondation Pathé
Film silencieux avec musique live au piano par Ferenc Darvas

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!