FRA

Program


„Én festőnek mentem és Picasso lettem.” Pablo Picasso művészete ("Je voulais devenir peintre et je s

„Én festőnek mentem és Picasso lettem.” Pablo Picasso művészete ("Je voulais devenir peintre et je s

Picasso a hosszú élete során megannyi legendát teremtett maga köré - ilyen az, hogy az első szava a ceruza volt, vagy az, hogy csak a nagybátyja szivarfüstjére sírt fel a szülőszobában -, s a tőle származó idézetek nem kevésbé érdekesek. Az egyik legismertebb egyfajta ars poétikaként is értelmezhető: Anyám azt mondta nekem: ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek…  több

Tisztelt vásárló! Tájékoztatjuk, hogy a Magyarországi Francia Intézet - mint a Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetségének keretén belül működő intézmény - tevékenysége nem tartozik a belföldi adórendszer hatálya alá, ezért a megvásárolt jegyeikről nem készül számviteli bizonylat.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2023. november 29. szerda, 18:30

Picasso a hosszú élete során megannyi legendát teremtett maga köré - ilyen az, hogy az első szava a ceruza volt, vagy az, hogy csak a nagybátyja szivarfüstjére sírt fel a szülőszobában -, s a tőle származó idézetek nem kevésbé érdekesek. Az egyik legismertebb egyfajta ars poétikaként is értelmezhető: Anyám azt mondta nekem: ha beállsz katonának, tábornok lesz belőled, ha szerzetesnek mész, a végén te leszel a pápa. Én festőnek mentem, és Picasso lettem.” A művész mintegy százötvenezer (!) darab alkotást készített a kilencvenegy éve alatt és kétségtelen, hogy a személye és a művészete nélkül a huszadik századi művészettörténet nem lett volna ugyanaz. Jól bizonyítja ezt, hogy már életében hamisították az alkotásait és a műkereskedelemben mindmáig élen járnak a képei a legdrágábban elkelt festmények listáján. Mi volt Picasso művészetének titka? Erre egyszer azt válaszolta a mester, hogy „ha tudná, akkor sem árulná el”, Bán Blanka művészettörténész viszont részletesen kifejti a november 29-i előadásán, hogy miben rejlik a „Picasso-titok”.

Picasso a créé de nombreuses légendes autour de lui - comme le fait que son premier mot ait été « crayon », ou encore qu'il ait crié dans la salle d'accouchement à cause de la fumée du cigare de son oncle. Ses citations ne sont pas moins intéressantes. L'une des plus célèbres : "Ma mère m'a dit que si je devenais soldat, je serais Général, si je me faisais moine, je serais pape. Au lieu de cela, je voulais être peintre et je suis devenu Picasso". L'artiste a produit quelque 150 000 œuvres au cours de ses 91 ans et il ne fait aucun doute que sans sa personne et son art, l'histoire de l'art du vingtième siècle n'aurait pas été la même. Le fait que ses œuvres aient été forgées de son vivant et que ses tableaux figurent toujours en tête de la liste des peintures les plus chères vendues dans le commerce de l'art en est la preuve. Quel était le secret de l'art de Picasso ? Le maître a répondu un jour que "même s'il le savait, il ne nous le dirait pas". L'historienne de l'art Blanka Bán tentera de dévoiler "secret de Picasso" lors de sa conférence du 29 novembre.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!