FRA

Program


Fejjel a falnak

Fejjel a falnak

Egy nyugtalanító film működésképtelen családi kapcsolatokról, a fiatalság dacos lázadásáról, és legfőképp arról, mit jelent egy „bolond”, egy mentálisan beteg egyén a társadalom számára.

Tisztelt vásárló! Tájékoztatjuk, hogy a Magyarországi Francia Intézet - mint a Francia Köztársaság Budapesti Nagykövetségének keretén belül működő intézmény - tevékenysége nem tartozik a belföldi adórendszer hatálya alá, ezért a megvásárolt jegyeikről nem készül számviteli bizonylat.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 18. vasárnap, 20:00

Fejjel a falnak (Nyitott archívumok/ CNC)
Fekete-fehér francia dráma, 1959
r: Georges Franju, francia hang, magyar, angol felirat, 95’

A huszonöt éves François zűrös életet él: nincs munkája, egy lány mellett sem marad meg és kezelhetetlen adósságai vannak. Ez éppen elég, hogy neves ügyvéd apja semmirekellőnek könyvelje el a fiút. Viszonyuk már évek óta elmérgesedett, ezért miután François némi pénz reményében betör a családi házba, az apa drasztikus intézkedésre szánja el magát. Az egyébként inkább melankolikus, mint vad fiatalembert egy vidéki elmegyógyintézetbe záratja, ezzel teljesen elvágva az addigi életétől és jövőbeli lehetőségeitől is. Egy nyugtalanító film működésképtelen családi kapcsolatokról, a fiatalság dacos lázadásáról, és legfőképp arról, mit jelent egy „bolond”, egy mentálisan beteg egyén a társadalom számára.

A filmhez bevezetőt mond Eric Le Roy, a francia Centre National du Cinéma et de l'Image Animée (CNC) gyűjtemény gazdagítási osztályának vezetője.


La tête contre les murs (CNC)
Drame français, 1959,
réal: Georges Franju, Langue: Français, Sous-titres: Hongrois, Anglais, 95'


François, 25 ans, est dans le pétrin : il n'a pas d'emploi, il ne peut pas entretenir de relation et ses dettes s'envolent. Cela suffit pour que son père, un avocat réputé, considère le garçon comme un bon à rien. Leur relation se dégrade depuis des années, c'est pourquoi lorsque François s'introduit dans la maison familiale dans l'espoir de trouver de l'argent, le père prend des mesures radicales. Le jeune homme, plus enclin à la mélancolie qu'à la sauvagerie, est enfermé dans un asile psychiatrique de province, le coupant ainsi totalement de sa vie jusque-là et de toute possibilité d'avenir. Un film troublant sur les relations familiales dysfonctionnelles, le défi de la jeunesse et, avant tout, sur ce qu'un "lunatique" représente pour la société.

Invité: Eric Le Roy, Chef du Service Accès, valorisation et enrichissement des collections, Centre National du Cinéma et de l’Image Animée (CNC)

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!