FRA

Program


Franciaországi emlékek

Franciaországi emlékek

Negyven év francia történelmét fogja át a film a Pedret család történetén keresztül. André Téchiné kiforrott, szokatlan formai megoldásokkal dolgozó és Wes Anderson stílusát előlegező filmje a francia társadalom mozdulatlanságának okait és a női felemelkedés lehetséges útjait kutatja.

Nincs aktuális előadás

Ön egy múltbeli eseményre keresett rá. Kérjük, válogasson aktuális kínálatunkból a Jegy.hu keresőjében!

Utolsó előadás dátuma: 2022. szeptember 17. szombat, 13:45

Franciaországi emlékek (Nyitott archívumok/ La Cinémathèque de Toulouse)
Színes francia vígjáték, 1975, r: André Téchiné, francia hang, magyar felirat, 90’

Negyven év francia történelmét fogja át a film a Pedret család történetén keresztül. Az 1930-as években a gyáraiból élő polgári család legfiatalabb tagja egy előkelő származású nővel házasodik össze, az idősebb testvér pedig régi szeretőjét, a mosónő Berthe-et szeretné elvenni. Bár felesége ellenzi a dolgot, az idős Pedret úr meglátja Berthe-ben azt az erőt, amellyel egykor ő maga is megalapozta a család vagyonát és társadalmi pozícióját. A talpraesett Berthe az évek során apránként a család fejévé válik. André Téchiné kiforrott, szokatlan formai megoldásokkal dolgozó és Wes Anderson stílusát előlegző filmje a francia társadalom mozdulatlanságának okait és a női felemelkedés lehetséges útjait kutatja.

A filmhez bevezetőt mondFranck Loiret, a Cinémathèque de Toulouse igazgatója


Souvenirs d’en France (La Cinémathèque de Toulouse)
Comédie française, 1975, r : André Téchiné, Langue : Français, Sous-titres : Hongrois, 90'

Ce film couvre quarante ans d'histoire de France à travers l'histoire de la famille Pedret. Dans les années 30, le cadet de cette famille bourgeoise qui vit de ses usines épouse une femme d'origine noble, tandis que le frère aîné veut épouser son ancienne amante, la blanchisseuse Berthe. Bien que sa femme s'y oppose, Monsieur Pedret senior voit en Berthe l'énergie avec laquelle il a, bien plus tôt, fondé la fortune familiale et sa position dans la société. Petit à petit, la débrouillarde Berthe devient le chef de famille. Le film de la maturité d'André Téchiné, qui explore des formes inhabituelles et préfigure le style de Wes Anderson, examine les raisons de la stagnation de la société française et les voies possibles de la promotion féminine.

Invité: Franck Loiret, Directeur, Cinémathèque de Toulouse

Ajánló


Marianne Winckler, az ismert írónő, könyvet ír az alacsony fizetésért, bizonytalan ideig tartó munkákat végző munkavállalókról. Caen város közelében telepszik…

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!